[Innlegget sto på trykk i Aften 2007-04-11 2007]

Lysreklame langs sentral gate

(Mitt forslag til overskrift var «Lysreklame på Drammensveien»)

Håkon Wium Lie
Aksjon Stans!no, Oslo

I aften 22. mars kan man lese at Maxbo planlegger lysreklame i gigantformat på sjøsiden av Drammensveien. Dette strider klart mot Oslos vedtekter som sier at «I området på sjøsiden av Drammensveien, Sjølystveien, Frognerstranda fra bygrensen til Hjortnes kai er oppsetting av lysreklame forbudt.»

Det er likevel ikke første gang det settes opp lysreklame ved Drammensveien. Hafslund og JCDecaux har fått tillatelse til å sette opp to lysreklametårn i Drammensveien, hvorav et er installert.

Aksjon stans!no har brukt 18 måneder og mange henvendelser for å få svar fra Plan- og Bygningsetaten på vår klage. På tross av klare regelbrudd er svaret et summarisk avslag. Saken er nå anket inn for Fylkesmannen.

Det er frustrerende at bedrifter kan ta seg til rette i det offentlige rom uten å risikere noe. Det er også leit å se at toneangivende arkitekter fronter lysreklamen. Arkitektkontoret Niels Torp hevder vi får et «vakkert glasstårn» på Maxbo, mens Kristin Jarmund mener lysreklametårnene «vil ta seg godt ut i bybildet». Vi andre vet bedre.